Citrontærte – min venindes favoritkage

Hør interviewet med min veninde Katrine, som elsker at bage – ligesom mig, og hun har altid en masse gode opskrifter i baghånden. Jeg stillede hende en række spørgsmål om bagning, og hvilken kage, der er hendes favorit.

Katrines favoritkage
Katrines mormors citrontærte er hendes absolut favoritkage. Dette kan jeg kun give hende ret i, da hun allerede har serveret den for mig, som betød, at jeg ikke kunne tale om andet end den kage den næste lange tid, jeg så hende.

Jeg fik hende til at røbe opskriften for mig, så den skal du da også have æren af. Afprøv selv, om du får det på samme måde, som jeg gjorde!

Katrines mormors citrontærte
Til ca. 8 personer

Dej:
125 g hvedemel (ca. 2 1/4 dl)
1 spsk. sukker
75 g koldt smør
1/2 spsk vand

Bland mel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen, til den ligner revet ost. Tilsæt vand og saml hurtigt dejen. Tryk den ud i en smurt springform (ca. 22 cm i diameter). Lad dejen gå halvt op ad formens side. Stil den tildækket i køleskabet i mindst en time. Forbag bunden i ca. 12. min. ved 200 grader midt i ovnen.

Citroncreme:
5 spsk friskpresset citronsaft
1 tsk majsstivelse, fx maizena
3 æg (str. mellem)
150 g sukker (ca. 1 3/4 dl)
100 g blødt smør i mindre stykker

Rør citronsaft og majsstivelse sammen i en skål (som tåler varme). Rør æg og sukker i. Sæt skålen over et vandbad og varm blandingen op ved jævn varme ved konstant piskning til cremen bliver tyk og fyldig – og skålen lyder hul. Tag skålen af varmen. Pisk straks smørklatterne i en efter en – tilsæt først en ny smørklat når den forrige er pisket ind i cremen.

Hæld citroncremen i den forbagte bund. Bag tærten færdig midt i ovnen i ca. 10 min. ved 225 grader. Når citrontærten er let gylden på overfladen, er den færdig, selvom cremen stadig er meget blød.

Så tænderne løber i vand...

Lad tærten køle af i formen på en bagerist. Tag først citrontærten ud af formen når den er kølet helt af.

Pynt: Friske citronmelisseblade
Tilbehør: 1/4 liter piskefløde – pisket til flødeskum eller 1/2 liter vaniljeflødeis

Hør hele interviewet med Katrine
Hvis du vil høre resten af interviewet med Katrine, så tryk på pilen! Her kan du blandt andet også høre, hvorfor Katrine godt kan lide at bage, hun kommer med gode råd til bagningen samt hvilke bage-traditioner, hun har til jul.

God fornøjelse!

[audio: http://dl.dropbox.com/u/11188785/katrine.mp3]

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *