Bageråd – småkager og rørekager

Her får du en række gode bageråd, når du skal bage småkager eller rørekager. De er gode at have i baghovedet, så du får det bedste bageresultat. Husk dog, bagning er ikke svært, selvom der er mange bageråd at følge.

Småkagedej
At bage småkager er ikke for at spare penge, men fordi de smager meget bedre end dem, du køber, så derfor bør du altid bage dem! Her kommer nogle råd, når du har med småkagedej at gøre:

Småkagedej skal kun samles, ikke æltes. Varmen fra hænderne kan let gøre dejen blød og klistret – Det optimale er en røremaskine med en dejspade. Dejen bør altid hvile i køleskabet før den trilles, formes eller skæres.

Småkagedej der er forsvarligt indpakket kan opbevares i op til et par uger i køleskabet, og det kan også dybfryses.

Husk! Du kan aldrig bedømme dine småkager, når du står midt i bageprocessen. Den varme duft af krydderier og smør kan godt gøre det lidt småkvalm. Lad hellere en nytilkommen smage, eller vent til næste dag og smag selv.

Rørekagedej
En god rørekage er en fryd. Hemmeligheden bag sådan en er: At alle ingredienserne har samme temperatur. Det var ikke noget problem i gamle dage, da alt stod i spisekammeret. I dag skal du huske at tage smør og æg ud af køleskabet i god tid, for at opnå samme temperatur som mel og sukker.

Rør grundigt – I lang tid! Først røres smør og sukker alene. Dernæst røres mellem hver af æggene. Kombinationen af dette er, hvad der er alfa omega for hævningen. Ved tilsætning af lidt bagepulver gør, at du er sikker på at kagen vil hæve. Røretiden skal der dog ikke spares på – Her kan en røremaskine være en fordel!

Sigt melet – Det skal foldes, ikke røres i kagen. Når melet er foldet i, bør du røre så lidt som muligt i dejen. Modsat brød gælder det om at aktivere melets glutenindhold, så dejen bliver sej og elastisk.

At bage er ikke svært
Bageråd er der mange af og til tider lidt uoverskueligt, men når det så er sagt, vil jeg dog sige, at det er ikke svært at bage. Det er skønt at bage – både processen og det færdige resultat. Kast dig ud i det – det kan ikke andet end gå galt!

Du kan læse flere bageråd her.

God fornøjelse!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *